نفخ کردن یکی از مشکلات رایج گوارشی است. که برای اشخاص زیادی پس از خوردن غذا های مختلف ایجاد میگردد. رعایت توصیه های ادامه، احتمال بروز این مشکل گوارشی را کاهش میدهد.
۱.از دمنوشها و عرقیات ضد نفخ :
اگر پس از خوردن هر وعده غذایی احساس نفخ میکنید، معده یا روده هایتان دچار پیچش میشود. میتوانید از دمنوش ها یا عرقیات گیاهی ضد نفخ مصرف کنید. این دمنوش و عرقیات به اصطلاح عامیانه، باد شکن هستند. موثرترین دمنوش های باد شکن دمنوش های زیره و نعناع هستند. مصرف عرق بادرنجبویه و عرق نعنا هم برای درمان نفخ موثر و مفید هستند.
۲. ریحان و نعناع:
اگر به سبزی خوردن علاقه دارید. و با خوردن غذا های مختلف دچار نفخ و گاها دل پیچه می شوید. حتما سبزیهای ضد نفخ و باد شکن نظیر ریحان یا نعناع را در سبزی خوردن خود جای داده و مصرف کنید.
۳. آویشن را فراموش نکنید:
آویشن از پرخاصیت ترین و مفید ترین سبزی های دنیاست. که استفاده از دمنوش آن در فصل سرد سال به از بین بردن نفخ کمک میکند. علاوه بر این موجب آرامش اعصاب و بهبود یافتن گلودرد ناشی از سرما خوردگی نیز میگردد. این گیاه، خلط آور بوده و به همین علت مصرف نمودن آن به افراد مبتلا سرما خوردگی توصیه می گردد. گیاهخواران نیز می توانند به سس سالادشان کمی پودر آویشن را برای کاهش نفخ سبزی هایی نظیر کاهو یا نخود فرنگی اضافه کنند.
۴. زردچوبه را از فهرست ادویه های خود قرار دهید:
زردچوبه یکی از پرخاصیت ترین ادویه هاست. که هم قابلیت سم زدایی کبد را داشته. و هم نفخ مواد اولیه غذاها را تا میزان زیادی کاهش می دهد. توصیه میشود جهت بهره بردن بیشتر از خواص زردچوبه، این ادویه را حدود پانزده دقیقه آخر زمان پخت به غذا اضافه کنید.
۵. پوست حبوبات را جدا کنید:
از نفاخ ترین خوراکی ها حبوبات هستند. در نتیجه باید آن ها را تقریبا ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از استفاده با آب ولرم خیس کنید. حتی توصیه میشود هر ۱۲ ساعت یک بار، آب ظرف حاوی حبوبات عوض کنید. و به منظور از بین بردن بیشتر نفخ حبوبات خیس خورده می توان قبل از پختن، آن ها را در دستمالی نازک و نخی ماساژ داد تا پوستشان جدا گردد.
۶. مخلوط کدو سبز و ماست:
خیلی از افراد بخاطر نفخ و دل پیچه پس از خوردن ماست، ترجیح میدهند این کحصول لبنی خوش طعم و پرخاصیت را مصرف نکنند. ولیکن اگر یک کدو سبز رنده شده را به همراه چند برگ نعناع تازه خردشده به ماست اضافه شود. مشکل ایجاد نفخ آن تا میزان زیادی حل خواهد شد. به جای نعناع از پونه نیز میتوان استفاده کرد.
۷. میوه هایی را انتخاب کنید که قند کمتری دارند:
بعضی افراد به عنوان دسر از میوه استفاده میکنند. ولیکن قند فروکتوز موجود در میوه ها میتواند سبب ایجاد نفخ شود. اگر شما هم عضو این گروه هستید. اما به نفخ بعد از غذا نیز دچار میشوید. شما توصیه میشود میوههایی با قند کمتر را انتخاب کنید. میوههایی نظیر هلو، سیب، لیموشیرین و کیوی.
۸. به توت فرنگی و گریپ فروت نقش های تازه بدهید:
توت فرنگی و گریپ فروت نسبت به سایر میوهها قند فروکتوز پایینتری دارند. و میتوانید با اضافه نمودن توت فرنگی به سالاد یا ماست. و اضافه کردن آب گریپ فروت به غذا های گوشتی، نفخ موجود در مواد اولیه سالاد یا گوشتها تا حدودی کاهش دهید.
۹. گوشتهای کمچرب بخورید:
اغلب اوقات مصرف مواد غذایی که دارای ترکیبی از چربی و پروتئین هستند. می تواند سبب ایجاد نفخ گردد. بنابراین به افرادی که زیاد نفخ میکنند، توصیه میگردد گوشت گوساله بدون چربی مصرف کنند. و یا گوشت قرمز را با سینه مرغ، ماهی، تخم مرغ، گوشت بوقلمون و پنیر کم چرب جایگزین کنند.
۱۰. معجون زنجبیل را از یاد نبرید:
یک تکه زنجبیل، مقداری آب لیمو ترش و کمی نمک را با هم مخلوط نمایید. این معجون را درون یخچال گذاشته. و بعد از هر وعده غذایی حدود یک تا دو قاشق غذاخوری از آن را میل کنید. معجون زنجبیل شاید خوش طعم نباشد ولی در درمان و کاهش نفخ، معجزه میکند.
۴ گیاه موثر برای درمان نفخ
معمولا مصرف دارو های گیاهی که دارای ترکیباتی نظیر زیره سبز، زیره سیاه، نعناع و رازیانه هستند، برای درمان نفخ میتوانند موثر باشند. البته اگر به مصرف دارو علاقه ای ندارید و قصد دارید مشکل گوارشی تان را کمی سنتی تر برطرف نمایید. میتوانید این ۴ گیاه را به شکل پودر کرده و در هر بار کمی از آنها را روی غذایی که مصرف میکنید، بپاشید. همچنین اگر به صورت دوره ای هر روز از پودر یکی ازاین گیاهان به شکل چاشنی غذا استفاده نمایید. هم غذاهایتان تنوع طعم خواهد داشت و هم مداوم مصرف کردن یک ادویه دلتان را نخواهد زد. علاوه بر این، شما میتوانید برگ های تازه نعناع را هم همراه غذای خود میل نمایید. و از خاصیت ضد نفخی آن بهره بگیرید. ضمن اینکه شربت نعناع ، یا عرق رازیانه نیز میتوانند نوشیدنی خوبی برای افرادی باشند که از نفخ، رنج می برند.
شما میتوانید بهجای استفاده از پودر و شربت این گیاهان گاهی از دمنوش نعناع ، زیره یا رازیانه هم برای کاهش علایم نفخ، استفاده نمایید. یعنی افرادی که تمایل دارند، میتوانند به جای یک وعده از چای روزانه یک لیوان از این دمنوشها را استفاده کنند.